Ayía Nápa

Ayía Nápa is een populaire badplaats, die in de zomer vooral door jongeren bezocht wordt vanwege de goede uitgaansmogelijkheden.

Ayía Nápa is een uitgestrekte badplaats, die voornamelijk bestaat uit toeristische bebouwing en maar weinig historische bezienswaardigheden. De plaats is volledig op het toerisme gericht en wanneer u tijdens de zomermaanden een rustige plek zoekt, moet u niet in Ayía Nápa zijn.

Bezienswaardigheden

Hoewel Ayía Nápa niet bekend staat om de bezienswaardigheden, kunt u in de plaats nog wel enkele interessante plekken vinden. Allereerst ligt aan het centrale plein in de plaats het Agía Nápaklooster. Het klooster stamt uit 1570 en heeft een mooie kloostertuin met daarin een Venetiaanse fontein. Een andere bezienswaardigheid in Ayá Nápa is het Thallaso Museum. Het museum telt zes verdiepingen en geeft bezoekers een indruk van de impact die de zee gehad heeft op de geschiedenis van Cyprus. Topstuk van het museum is de replica van het Kyrenia II schip. Het is een exacte kopie van het rond 400 v. Chr. geconstrueerde schip. Tot slot kunt u op een schiereiland bij de badplaats een bezoek brengen aan de Makrónissos necropolis. Op het schiereiland werden in de klassieke oudheid doden begraven en de graven, die in rotsen zijn uitgehouwen, kunt u bezichtigen.

Stranden

Ayía Nápa dankt haar populariteit onder andere aan de lange stranden die voor de kust te vinden zijn. Het populairste strand is Níssi Beach. Het strand loopt hier zeer geleidelijk af in zee, waardoor u zo’n 100 meter het water in kunt lopen en dan nog reikt het water niet tot aan uw hoofd. Op het strand zijn diverse strandbars te vinden en zeker in het hoogseizoen gaat het hier lawaaiig aan toe en worden diverse activiteiten georganiseerd. Sandy Beach ligt in een mooie, beschutte baai en is populair onder gezinnen. Het is een rustiger strand dan Níssi Beach, maar biedt toch diverse watersporten en langs het strand zijn ook enkele restaurants gelegen.Het hoofdstrand van Ayía Nápa is het havenstrand, dat ook wel Glyki Nero genoemd wordt. Langs het strand liggen vele (luxe) hotels en op het strand worden diverse watersporten aangeboden. Ook zijn tal van restaurants, bars en kiosken op het strand aanwezig, waar u wat te eten of drinken kunt halen. In de omgeving van Ayía Nápa, met name richting het westen liggen nog diverse andere mooie stranden, waaronder Konnos Beach, Makrónissos Beach en Agía Thékla Beach.

Uitgaansleven

Ayía Nápa kent een uitgebreid en gevarieerd nachtleven, waar voor eenieder wel iets leuks te vinden is. In de zomermaanden wordt het uitgaansleven gedomineerd door Britse en Scandinavische jongeren, waarvan het merendeel elke avond de nodige alcoholische dranken naar binnen giet. Het centrum van het nachtleven vindt u op het plein bij het klooster. Een populaire bar en tevens één van de grootste in de plaats is de Bedrock Inn, een bar met een flintstones thema, waar vroeger op de avond kinderen ook welkom zijn. In Ayía Nápa zijn veel Engelse en Ierse bars te vinden en ook enkele bars die zich specifiek op het Scandinavische publiek richten. Ook lounge bars zijn populair. Enkele voorbeelden zijn de Guru Bar Jello en Liquid Bar. Wanneer u liever uw avond op de dansvloer doorbrengt heeft u eveneens ruim keuze. Populaire clubs zijn The Castle Club, die al meerdere jaren tot de 100 beste clubs ter wereld behoort, Club Piazza voor de reggaeliefhebbers en de luxe Soho Club.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Cyprus:

Foto’s van Ayía Nápa

Ligging