Kourion

Wellicht de meest imposante historische opgravingen van Cyprus vindt u in Kourion.

Het merendeel van de overblijfselen van Kourion stamt uit de Romeinse periode, waarin de stad haar hoogtijdagen kende. Toch dateert de oorsprong van Kourion verder terug in het verleden, namelijk in de 12de eeuw v. Chr.. Uit deze periode is echter bijna niets bewaard gebleven. De bezienswaardigheden bieden een mooie mix van Romeinse en vroegchristelijke bouwwerken. De hoogtepunten zijn het theater en de fundamenten van een vroegchristelijke basiliek.

Romeinse tijd

Kourion is op een klif direct aan zee gelegen en de tribunes van het prachtige theater zijn richting zee gebouwd. Dit maakt dat het theater schitterend uitzicht biedt op zee. Waar vroeger in het theater met name gladiatorenspelen het publiek vermaakten, worden nu in de zomer concerten gegeven. Indrukwekkende overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn ook de diverse mozaïeken, die in enkele villa’s te vinden zijn. Op één van de hoogste punten van Kourion bevindt zich in een huis het Achillesmozaïek en in een huis daar vlakbij een mozaïek dat een gladiatorengevecht uitbeeldt.

Vroegchristelijke tijd

Nog meer mozaïeken vindt u in het huis van Eustolios, en bijzonder hieraan is dat ze een overgang laten zien van de Romeinse tijd naar de christelijke tijd. De mozaïeken staan vol met christelijke symbolen. De ijver van de christenen om de heidenen te bekeren blijkt ook uit de fundamenten van de vroegchristelijke basiliek, die in Kourion te bewonderen zijn. De fundamenten tonen dat de basiliek zeer groot en imposant moet zijn geweest en zijn steentje moet hebben bijgedragen aan de propaganda van het christelijke geloof. Even buiten de stad bevinden zich nog een Romeins theater en de restanten van een tempel voor de verering van Apollo.

Foto’s van Kourion

Ligging