Troodosgebergte

Het Troodosgebergte biedt behalve prachtige natuur ook mooie kloosters, kerken en authentieke dorpen.

Het Troodosgebergte bevindt zich tussen Nicosia en de zuidkust van Cyprus. Het is een prachtig gebied met de 1951 meter hoge Olympos als hoogste top. Of u nu fanatiek wandelaar bent, natuur- of cultuurliefhebber, in het Troodosgebergte wacht voor u allen veel moois. Ook als de hitte in de zomer u te veel wordt, is een bezoek aan het Troodosgebergte geen slechte optie.

Natuur

Het Troodosgebergte is vrij uitgestrekt en kent verschillende zones. Zo vindt u op lager gelegen delen wijn- en boomgaarden, terwijl op hogere delen pijnboombossen zich uitstrekken. Een bijzonder gebied in het westen van het Troodosgebergte is de ceder vallei, waar duizenden, speciale cederbomen staan. Met een beetje geluk loopt u hier de moufflon tegen het lijf, een soort wild schaap dat alleen op Cyprus voorkomt en het nationaal symbool is. Nog meer natuurschoon bieden de watervallen in het gebergte en plantenliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want in het gebied groeien zo’n 750 verschillende soorten planten.

Kýkkosklooster

Wanneer u het Troodosgebergte niet zo nodig hoeft te ontdekken, moet u toch eigenlijk één keer het gebergte in rijden om een bezoek te brengen aan het Kýkkosklooster, één van de hoogtepunten van Cyprus. Het Kýkkosklooster is het meest indrukwekkende klooster van Cyprus en dat heeft het te danken aan de zeer rijke versieringen en mozaïeken op een goudkleurige achtergrond. Het klooster is in de 11de eeuw opgericht, maar de huidige gebouwen dateren uit de 19de eeuw. Het is een belangrijk pelgrimsoord en dat heeft het te danken aan het icoon dat wordt toegeschreven aan de Heilige Lucas, één van de apostelen. Dit icoon hangt aan de imposante iconostase in de kloosterkerk. De mozaïeken op het poortgebouw vertellen het verhaal over dit icoon en de totstandkoming ervan. Bij het klooster bevindt zich ook een zeer mooi kloostermuseum en ook een bezoek waard is het graf van aartsbisschop Makarios, die op zijn verzoek op de top van de heuvel begraven is.

UNESCO Kerken

In het Troodosgebergte liggen maar liefst tien kerken die door UNESCO zijn opgenomen op de werelderfgoederenlijst. Drie verschillende routes brengen u langs de tien kerken. De Solearoute brengt u langs de 12de eeuwse Panagia Tis Asinou kerk, de Panagia Tis Podythou met Byzantijnse fresco’s en de Agios Nicolas Tis Stegis kerk, die een bijzondere dakconstructie heeft. De Marathasa route brengt u langs het Ioannis Lambadistis klooster, waar zich drie kerken onder één dak bevinden, de 13de eeuwse Moutoulla kerk met prachtige fresco’s en de kerk van de aartsengel Michael in het dorp Pedoulas. Tijdens de Pitsilia route kunt u tot slot genieten van smaakvolle schilderingen in de mooiste Byzantijnse kerk van Cyprus, de Panagia tou Araka kerk, van de 15de eeuwse Stavros tou Agiasmati kerk, van de prachtige muurschilderingen in de Metamorfosis tou Sotiros kerk en tot slot van de kleine Timios Stavros kerk in Pelendri.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Cyprus:

Foto’s van Troodosgebergte

Ligging