Nicosia

Zonder twijfel is een bezoek aan de verdeelde hoofdstad van Cyprus een zeer bijzondere ervaring.

Nicosia, dat ook wel Lefkosia wordt genoemd, is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld. Het noordelijk deel van de stad is Turks, terwijl het zuidelijke deel Grieks-Cypriotisch is. De twee delen worden van elkaar gescheiden door de zogeheten Green Line, een gedemilitariseerde zone die sinds 1974 door de Verenigde Naties in stand gehouden wordt. Wanneer u van het Turkse deel naar het Grieks-Cypriotische deel wilt oversteken moet u een grenspost passeren. Wanneer u een bezoek brengt aan de stad moet u dus altijd uw paspoort meenemen!

Oude stad

De kern van Nicosia wordt gevormd door de oude stad, waar de Green Line dwars doorheen loopt. De oude stad wordt omgeven door een 5 km lange vestingmuur, die maar liefst 11 hartvormige bastions telt. Een wandeling door de oude stad voert u over smalle straatjes en steegjes en deels langs gerenoveerde huizen, maar deels langs in verval geraakte wijken. Nicosia is zeker niet de mooiste stad die u gezien heeft, maar het verval en de verdeelde aard van de stad zorgen voor een specifieke sfeer, die u niet snel zult vergeten. De Laïki Geitonia wijk is een mooie gerenoveerde wijk, waar de meeste toeristen zich prima thuis voelen en waar zich leuke tavernes en restaurants bevinden. In het Turkse gedeelte is de Arabahmet wijk een aanrader. Ook deze is mooi gerestaureerd en behoort tot de mooiste historische wijken van de stad.

Bezienswaardigheden

Het meest indrukwekkende bouwwerk van de oude stad is de Selimiyemoskee ofwel de Agía Sophia kathedraal. Het is een in gotische stijl gebouwde kathedraal die in de 16de eeuw door de Turken in een moskee is veranderd. De torens werden voorzien van minaretten en christelijke versieringen werden vernield. Vandaag de dag is de Selimiyemoskee de belangrijkste moskee van het eiland. Een ander religieus bouwwerk dat u zeker even binnen moet lopen is de Agíos Ioannis kathedraal, welke in 1665 werd gebouwd. Wanneer u deze kerk binnengaat stapt u een wereld voor religieuze afbeeldingen in. Overal waar u kijkt zijn Bijbelse taferelen te zien. De iconostase scheidt het altaar gedeelte van de rest van de kerk. Deze iconostase vraagt om een nadere inspectie. Herkent u de heiligen die op de iconostase aanwezig zijn? Wanneer u genoeg gezien heeft in de kerk kunt u het op hetzelfde terrein gelegen Bisschoppelijk Paleis en het daarin gevestigde Byzantijnse Museum bezoeken. In dit museum zijn de belangrijkste iconen van Cyprus verzameld. Meer informatie over het leven op Cyprus door de jaren heen krijgt u in het Etnografisch Museum dat zich naast de kerk bevindt. Het belangrijkste museum van Nicosia is het Cyprus Museum. Hier vindt u verdeeld over 14 zalen de belangrijkste archeologische vondsten van Cyprus. De oudste vondsten dateren van rond 8000 v. Chr. en vanaf dat moment maakt u een indrukwekkende reis door de tijd, waarbij u onder andere stops maakt in het Bronzen Tijdperk, de hellenistische periode en de Romeinse periode. Voor de liefhebbers van archeologie en geschiedenis is dit museum een must. Andere interessante bezienswaardigheden in de stad zijn het voormalige klooster van Mevlevi Tekke, de Büyük Han, een voormalige herberg voor reizigers en handelaars, waar nu leuke cafés en boetieks in gevestigd zijn en de Nicosia Municipal Arts Centre met kunstwerken van hedendaagse Cypriotische kunstenaars. Verspreid over de stad bevinden zich nog diverse moskeeën en kerken, waar u een bezoek aan kunt brengen.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Cyprus:

Foto’s van Nicosia

Populaire accommodaties in Nicosia

Classic 8.3
1 aanbieder
vanaf €859
Holiday Inn Nicosia 6.6
1 aanbieder
vanaf €1

Bekijk alle 132 accommodaties in Cyprus

Ligging