Eten en drinken in Cyprus

De Cypriotische keuken heeft veel Griekse elementen, maar ook de Turkse keuken is op het eiland vertegenwoordigd.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De veelheid aan culturen die invloed hebben (gehad) op Cyprus ziet u ook terug in de keuken. Verse ingrediënten en veel kruiden kenmerken de Cypriotische keuken, die zowel Oosterse (Arabische) als Westerse (Engelse) invloeden kent. Uiteraard herkent u in de gerechten ook de Griekse en Turkse elementen. Anders dan op de meeste Griekse eilanden, kunt u op Cyprus bijna overal een uitgebreid ontbijt verwachten met volgens de Engelse traditie een gebakken ei of roerei en bacon, maar ook olijven en haloumi krijgt u vaak voorgeschoteld. Echt Cypriotisch is ontbijten met een soepje. Om tijdens de avondmaaltijd zoveel mogelijk verschillende dingen te proberen kunt u mezes bestellen. Het beste doet u dit met een grote groep, zodat de hele tafel vol met kleine hapjes komt te staan. Olijven, gegrilde haloumi (Cypriotische kaas), auberginepuree, calamaris en gehaktballetjes vormen slechts een kleine greep uit het aanbod van de mezes op Cyprus. Meestal zijn mezes slechts het voorgerecht, alhoewel u ook kunt vragen om het als hoofdgerecht te eten. Andere geliefde gerechten zijn stifádo, paidakía (lamskotelletjes) en suvla, de Cypriotische versie vanhet Griekse souvlaki. Voor vegetariërs is het niet altijd even makkelijk om wat op de kaart te vinden; de Cyprioten houden van vlees, veel vlees. Bij het eten wordt bier of (witte) wijn gedronken. Op Cyprus zelf worden diverse wijnen geproduceerd, probeert u dus eens een lokale wijn uit. Ouzo, de Griekse anijsdrank is op Cyprus ook populair.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Omdat het op Cyprus een groot gedeelte van het jaar erg warm is, schuift men ’s avonds pas laat aan tafel. De lunch nuttigt men meestal rond 14.00 uur en ’s avonds gaat men eigenlijk pas vanaf 21.00 uur eten. Rond middernacht dineren is niet ongewoon. In toeristische gebieden kunt u meestal om 18.00 uur al wel een restaurant binnenstappen, maar verwacht dan geen gezelschap van de plaatselijke bevolking. In het binnenland kunt u uw honger pas later op de avond stillen. De Cyprioten gaan zelf het liefst met een grote groep uit eten, waarbij één iemand de rekening betaalt. Bent u zelf met een grote groep en wilt u apart afrekenen, dan moet u dit van tevoren aangeven. Cypriotische koks bereiden altijd veel meer dan nodig is, want wanneer alles opgegeten wordt, betekent dat dat er niet genoeg was en dat is slecht voor de reputatie van een kok en de gastheer. Voelt u zich dus niet bezwaard wanneer u lang niet alles op heeft kunnen eten.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In alle grote badplaatsen zijn supermarkten met een uitgebreid aanbod te vinden. De prijzen in de supermarkten liggen hoger dan in Nederland. Supermarkten zijn meestal van 8.00 tot 19.30 uur geopend en in het hoogseizoen vaak nog iets langer. De tijden van de middagsluiting bepalen winkeliers zelf, maar houdt u rekening met gesloten deuren tussen 14.00 en 16.00 uur.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de toeristische gebieden zijn veel restaurants te vinden. Zowel traditionele, als fastfoodrestaurants zijn goed vertegenwoordigd. Visliefhebbers kunnen terecht in vistavernes, terwijl vleesliefhebbers zullen genieten in een grillrestaurant.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater van Cyprus kunt u veilig drinken. Sommige mensen krijgen toch maagproblemen en in dat geval kunt u het beste mineraalwater in flessen kopen bij de supermarkt.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Cyprus: