Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op Cyprus.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In het Grieks-Cypriotische deel is de Euro de officiële munteenheid, maar in het Turks-Cypriotische deel is dat de Turkse Lira. Toch wordt bijna overal in het noorden de euro als betaalmiddel geaccepteerd en hoeft u meestal geen geld te wisselen, wanneer u vanuit het zuiden een dagje naar het noordelijk deel wilt.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Cyprus kunt u over het algemeen zonder problemen met uw mobiele telefoon bellen. Informeer bij uw provider wat de voordeligste roamingpartner is. Wanneer u veel moet bellen of gebruik wilt maken van internet op uw telefoon kunt u het beste een Cypriotische sim kaart aanschaffen, zodat u de hoge kosten voor roaming ontloopt.Het goedkoopste belt u naar het thuisfront vanuit een openbare telefooncel, die u in vrijwel alle dorpen en steden op het eiland vindt. U betaalt met een telefoonkaart,die u bij CYTA (Cypriotische telefoonmaatschappij) kantoren, kiosken en de meeste supermarkten kunt aanschaffen. Internetcafés zijn ook overal te vinden.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Indien sprake is van een spoedgeval wordt u in Cypriotische ziekenhuizen en gezondheidscentra gratis behandeld. In overige gevallen moet u contant betalen en indien uw verzekering de kosten vergoedt, kunt u deze bij terugkomst in Nederland declareren. Neemt u voordat u op vakantie gaat contact op met uw verzekeraar als u niet zeker weet of u verzekerd bent voor ziektekosten in het buitenland. De zon schijnt erg fel op Cyprus, dus goede bescherming tegen de zon is noodzakelijk.

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel Cyprus een zeer veilige bestemming is, moet u ook hier op drukke plekken rekening houden met zakkenrollers.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Cyprus:

  • Stopcontacten in Cyprus zijn driepolig en u heeft dus een adapter nodig om uw elektrische apparaten aan te kunnen sluiten. Deze kunt u bij elektronica zaken kopen en vaak hebben hotels wel enige adapters ter beschikking voor hun gasten.
  • Het geven van fooien is op Cyprus gebruikelijk in restaurants, taxi’s, aan kamermeisjes enaan excursiegidsen.
  • Op Cyprus mag u in de meeste openbare gelegenheden het wc-papier niet doorspoelen. U dient het in de daarvoor bestemde prullenbak te gooien.
  • Wanneer u kerken of kloosters bezoekt moet u letten op uw kleding. Draag geen korte broek/rok of mouwloze shirts. Wanneer u een moskee bezoekt dient u voordat u naar binnen gaat uw schoenen uit te doen.
  • De meeste Cyprioten houden een siësta. Tussen 13.00 en 17.00 uur zijn veel winkels en openbare gelegenheden gesloten. Ook worden telefoontjes tijdens deze siësta niet op prijs gesteld.
  • Naturisme is op Cyprus ten strengste verboden. Topless zonnen wordt daarentegen wel toegestaan.
  • Hoewel het al enige jaren rustig is in Cyprus, kunt u met de plaatselijke bevolking beter niet over de politieke situatie beginnen. Dit is nog altijd een zeer gevoelige kwestie en niet elke Cyprioot zal uw interesse kunnen waarderen.
  • Cyprus heeft redelijk goede voorzieningen voor reizigers met een handicap. Op de website van het Cypriotische verkeersbureau vindt u een (Engelstalige) brochure met informatie over de toegankelijkheid van Cyprus.