Vervoer op Cyprus

Hoewel het openbaar vervoer op Cyprus zeker niet slecht te noemen is, kunt u, wanneer u veel wilt zien, toch het beste een auto huren.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In alle grote badplaatsen vindt u een ruim aanbod aan autoverhuurbedrijven. Het loont vaak de moeite bij verschillende bedrijven langs te gaan om de prijzen te vergelijken. Het beste is het echter om vanuit Nederland al een huurauto te regelen. Dit is verreweg het goedkoopst. Buiten het hoogseizoen kunt u ter plekke zeker proberen korting af te dingen op de huurprijs van een auto. Laat u altijd goed op de hoogte brengen van de verzekeringsvoorwaarden of leest u zelf goed de kleine lettertjes door, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Op Cyprus rijdt men aan de linkerkant van de weg! Gelukkig zijn Cyprioten over het algemeen nette automobilisten en verkeren de wegen in goede staat.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Cyprus maakt men gebruik van verschillende soorten taxi’s. De zogeheten service taxi heeft meestal plaats voor 8 personen en wordt door verschillende passagiers gedeeld. U betaalt hiervoor een vast tarief en moet van tevoren een reservering maken. Deze taxi’s rijden tussen de grote steden en gaan elk half uur van 6 uur in de morgen tot 6 uur in de avond en op zaterdag en zondag tot 5 uur ’s avonds. Naast deze taxi zijn op Cyprus taxi’s die tussen kleine dorpen en grote steden rijden en taxi’s die binnen bepaalde steden rijden. Stedelijke taxi’s rijden op de meter en de meter gaat lopen zodra u de taxi instapt. ’s Avonds betaalt u een hoger tarief en voor zware bagage dient u ook extra te betalen. De zogenaamde plattelandstaxi heeft geen meter, maar rijdt volgens een vooraf bepaald tarief per kilometer. De plattelandstaxi rijdt alleen tussen bepaalde taxistandplaatsen. U kunt dus niet ergens anders instappen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Scooters en motoren

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Scooters en motoren zijn op Cyprus minder geliefd dan op andere bestemmingen in het Middellandse Zeegebied. Toch kunt u in de grote badplaatsen wel verhuurbedrijven vinden, waar u een scooter of motor kunt huren. Ook hier geldt dat u zich goed moet laten informeren over de verzekeringsvoorwaarden. Het dragen van een helm is verplicht.

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Cyprus kent drie verschillende soorten bussen. Met interstedelijke bussen reist u tussen de grote steden op het eiland, regionale bussen brengen u van kleine plaatsen naar de dichtstbijzijnde grote stad en met stadsbussen kunt u zich binnen een bepaalde stad verplaatsen. Op Cyprus By Bus vindt u een overzicht van de diverse dienstregelingen en tarieven. De meeste bussen rijden alleen overdag en niet of zeer beperkt in het weekend.