Lárnaka

Lárnaka is een stad met diverse bezienswaardigheden, die ook populair is als vakantiebestemming.

Langs de kust bij Lárnaka ligt een mooi zandstrand, wat in combinatie met de vele voorzieningen, maakt dat elk jaar vele mensen hun vakantie in de plaats doorbrengen.

Bezienswaardigheden

Een wandeling door de oude stad (Skala) van Lárnaka is allereerst een aanrader. Het is een charmant stuk van de stad met leuke winkels en galeries. De belangrijkste bezienswaardigheden van Lárnaka zijn het fort, het Pieridesmuseum en de Ágios Lázaros kerk. Het fort van Lárnaka werd in 1625 gebouwd en deed tijdens de Britse bezetting dienst als gevangenis. In het fort is een klein museum gevestigd, waar onder andere relieken tentoongesteld worden. Het Pierídesmuseum is in een 19de eeuwse villa gevestigd en het huisvest een zeer uitgebreide collectie voorwerpen uit de Cyprotische geschiedenis. Tijdens een bezoek aan het museum maakt u een reis door de tijd vanaf het Neolithisch tijdperk tot het huidige Cyprus.De Ágios Lázaros is vernoemd naar Lazarus, de eerste bisschop van Kítion, de stad waarop Lárnaka gebouwd is. In de kerk bevindt zich een sarcofaag, met daarop de inscriptie ‘Lazarus, de vriend van Christus.’ Deze sarcofaag werd in de 9de eeuw gevonden en een eeuw later werd de kerk gebouwd, waar sindsdien het graf van Lázaros te bezichtigen is. Meer sarcofagen zijn te zien in het Archeologisch Museum, waarbij zich ook enkele opgravingen van het oude Kítion bevinden. Tot slot staat circa 4 km ten westen van de stad de mooiste moskee van Cyprus, de Hala Sultan Tekke. De moskee is prachtig gelegen in een palmenbos aan de rand van een zoutmeer. Het is een belangrijk pelgrimsoord voor moslims, omdat een tante van de profeet Mohammed hier begraven is. Wanneer u de moskee bezoekt, zorgt u dan voor gepaste kleding en trekt u uw schoenen uit, voordat u naar binnen gaat! Het beste kunt u in de vroege ochtend of de late namiddag gaan, omdat het zoutmeer dan prachtig kleurt.

Strand

Lárnaka beschikt over een mooi, redelijk breed zandstrand, waarop tal van ligstoelen en parasols verhuurd worden. Het strand loopt geleidelijk af in zee, waardoor het ook voor kinderen geschikt is. Achter het strand loopt een mooie promenade, waaraan diverse cafés en restaurants gelegen zijn. Voor de kust ligt het scheepswrak de Zenobia, dat een zeer populaire duikplek vormt. Het marine leven rond het wrak is uniek en de Zenobia behoort tot de top 10 van de populairste wrak duikplekken ter wereld.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Cyprus:

Foto’s van Lárnaka

Ligging