Páfos
In Páfos komen het moderne toerisme en de historie van Cyprus samen.
Páfos verwijst naar zeer verschillende delen. Allereerst moet onderscheid gemaakt worden tussen Paleó Páfos en Nea Páfos, oftewel oud en nieuw Páfos en vervolgens kan nieuw Páfos nog onderverdeeld worden in Kato Páfos en Kitma.
Paleó Páfos
Paleó Páfos is ietwat verwarrend niet bij de toeristische plaats Páfos gelegen, maar enkele kilometers naar het oosten bij het dorp Koúklia. Volgens de scheppingslegende van Aphrodite is dit de plek waar zij, nadat ze aan land kwam, naar toe is gegaan. Hier is in de oudheid dan ook een Aphroditeheiligdom gebouwd, waar u nu restanten van kunt zien. Bij Paleó Páfos bevindt zich ook een middeleeuws kasteel, het Château de Covocle, waarin een museum is gevestigd. In het museum worden enkele mozaïeken tentoongesteld en een sarcofaag uit de 5de eeuw v. Chr.. Net buiten het opgravingsterrein staat een bijzondere kerk, die in touwen is gewikkeld. De touwen verwijzen naar de gordel van Aphrodite. Het verhaal gaat dat iedereen die een blik op het koord wierp voor eeuwig verliefd zou zijn op de godin.
Kítma
Kítma is de bovenstad van Páfos, het gedeelte van de plaats waar met name de lokale bevolking leeft. Hier vindt u nog de oude Turkse wijk, maar helaas staan diverse gebouwen hier leeg. Ook liggen hier verschillende neoclassicistische gebouwen die verwijzen naar de Britse bezetting. Wanneer u in Páfos verblijft loont het de moeite om ook een keer een wandeling door de bovenstad te maken, al is het enkel om u onder de lokale bevolking te begeven.
Káto Páfos
In dit gedeelte van Páfos staan de meeste accommodaties en andere toeristische bebouwingen. Er is altijd leven in de brouwerij rond de haven en op de promenade, waar zich veel restaurants en cafés bevinden. Het antieke Páfos is te bezichtigen in het Archeologisch Park in Káto Páfos. Het meest indrukwekkend zijn de diverse mozaïeken, waar Páfos om bekend staat. De mozaïeken dateren uit de Romeinse tijd. Ze beelden diverse mythologische figuren en verhalen uit, zoals bijvoorbeeld Narcissus, Dionysos, Theseus en het labyrinth en Pyramus en Thisbe. De mozaïeken bevinden zich in villa’s uit de 3de en 4de eeuw n. Chr.. In het Archeologisch Park zijn verder restanten te vinden van een Byzantijns kasteel en bij de vuurtoren vindt u nog de ruïnes van een Romeins Odéon.