Noord-Cyprus

Hoewel de meeste toeristische plaatsen op Cyprus in het zuidelijke deel te vinden zijn, heeft ook het noorden mooie plaatsen, zoals Girne (Kyrenia) en Gazimagusta (Famagusta).

Noord-Cyprus is het meer onbekende, Turkse, gedeelte van Cyprus, dat nog weinig toeristen trekt. Toch is in dit gedeelte van Cyprus veel moois te ontdekken, waaronder plaatsen als Girne en Gazimagusta, maar ook mooie zandstranden.

Girne

Girne is een prachtige havenplaats met een indrukwekkende Venetiaanse vesting. De haven dateert uit de middeleeuwen en vormt het hart van Girne. Hier bevinden zich de meeste restaurants en cafés van de plaats en aan de westrand van de haven vindt u het toeristenbureau. De Venetiaanse burcht biedt prachtig uitzicht op de haven en de omgeving van Girne. In het kasteel is een archeologisch museum gevestigd, met als hoogtepunt een scheepswrak uit 300 v. Chr. dat in 1969 geborgen is. Binnen de muren van het kasteel bevindt zich een kleine Byzantijnse kerk, die eveneens de moeite waard is. Vanuit de haven van Girne vertrekken dagelijks boten, die langs de prachtige noordkust van het eiland varen en u de mooiste baaien en stranden doen ontdekken.

Gazimagusta

Gazimagusta of Famagusta was ooit één van de meest welvarende steden van Cyprus en tot 1974 was het een vakantieplaats voor de elite. De Turkse invasie heeft hier in 1974 echter een einde aan gemaakt en een gedeelte van de plaats staat nu bekend als spookstad. De wijk Varosía wordt omheind door een hek en staat sinds 1974 leeg. Niemand mag het gebied, dat tot 1974 een populaire toeristenbestemming was, in. Zicht op de wijk wekt een trieste indruk, maar ondanks dat heeft het huidige Gazimagusta nog veel te bieden. In de oude stad vindt u mooie historische gebouwen, die herinneren aan de rijke periode van de stad. De oude stad wordt omgeven door indrukwekkende vestingmuren, waarbinnen de Sinan Pashamoskee, het Palazzo del Provveditore en de gotische kathedraal de belangrijkste bezienswaardigheden vormen. Even buiten de stadsmuren bevindt zich nog het Othello Kasteel, dat u, wanneer u toch in Gazimagusta bent, ook even moet bezoeken.

Toerisme

Voor zowel Girne als Gazimagusta geldt dat de meeste accommodaties niet op loopafstand van het centrum gelegen zijn. Een auto is daarom noodzakelijk, tenzij uuw vakantie op het strand en bij uw hotel verwacht door te brengen. Omdat het toerisme nog in opkomst is in dit bezette deel van Cyprus, moet u rekening houden met minder toeristische voorzieningen dan op het zuidelijke deel van het eiland. Daarentegen zijn de prijzen over het algemeen wel weer gunstig.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Cyprus:

Foto’s van Noord-Cyprus

Ligging