Evenementen op Cyprus

Pasen wordt op Cyprus groots gevierd en daarnaast vinden met name tijdens de zomermaanden enkele leuke festivals plaats.

Religieuze feesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het belangrijkste religieuze feest op Cyprus is het paasfeest. Hoewel de viering al ruim voor het paasweekeinde begint, start het vanaf Goede Vrijdag echt uitbundig. Goede Vrijdag is één van de belangrijkste dagen binnen het Grieks-orthodoxe geloof. Op het hele eiland vinden ’s avonds processies plaats, waarbij de Epitáphios, een doek met daarop een afbeelding van Christus vlak nadat hij van het kruis gehaald is met om hem heen een groep rouwenden, op een rijk versierde draagbaar door de straten gedragen wordt. Langs de route staan mensen die bloemen op de draagbaar gooien en meestal houden ze een brandende kaars vast. Ook op Paaszaterdag vinden diverse rituelen plaats. Om de wederopstanding van Christus te vieren gaat men en masse naar een nachtmis en iedereen neemt een kaars mee. Tijdens de viering worden alle lichten in de kerk gedoofd en steekt de priester alle kaarsen aan. Wie na het verlaten van de kerk met een brandende kaars thuiskomt, heeft volgens de legende een goed jaar in het vooruitzicht. De viering wordt in veel plaatsen opgeluisterd met vuurwerk. Paaszondag is een familiedag, waarop men uitgebreid samen eet, in het bijzonder lam van het spit.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Met name in Nicosia en de grote badplaatsen in het zuiden van Cyprus vinden het gehele jaar door allerlei evenementen plaats. Bij het toeristenbureau kunt u een overzicht krijgen van de diverse evenementen en data en een online versie staat op de website van het Cypriotische toeristenbureau. Geliefde festivals zijn het Bellapaís Music Festival een klassiek muziek festival bij het gelijknamige klooster in Noord-Cyprus, het International Famagusta Art and Culture Festival dat plaatsvindt in het antieke theater van Salamis van eind juni tot half juli en het Larnaka festival in juli met diverse muziek,- dans- en theateroptredens. In juli kunt u ook optredens bijwonen in het antieke theater van Kourion. Bent u eind augustus of begin september in Cyprus, probeert u dan een bezoek aan het wijnfestival in Limassol te brengen.